Nutela z datlí
Posted On 29. 9. 2016
Nevím, jak to máte Vy, ale mé tělo má na podzim tendence se lehce obalit tukem. Zřejmě každý rok čeká krutou zimu :-DDDD.
Tak chodím a slídím, co bych dobrého snědla. Čokoládu nechci, ta mě zahleňuje, koláč – to je moc hmoty najednou, ale taková jedna polévková lžíce nutely, která je dokonce z oříšků a bez mléka, cukru a palmového tuku :-DDD. K tomu hrnek mátového čaje a jsem v ráji :-DDDD.
Datle jsou bohatým zdrojem ovocného cukru (60–70%). Vzhledem k unikátní kombinaci jednoduchých cukrů a vlákniny jsou datle ceněným doplňkem stravy při dietách a sportovních výkonech a nezvyšují hladinu cukru v krvi, pokud jich nesníte hrnec :-). I diabetik si může bez výčitek 1-2 PL nutely sníst.
Suroviny:
- 200 g datlí bez pecek
- 150 ml (g) vody
- 100 g lískových oříšků
- 2 PL kakaa
- 4 PL kokosového tuku
- Lze špetka vanilky
Postup přípravy:
- Den předem vložíme datle do sklenice a zalijeme odpovídající množství vody.
- Lískové oříšky opražíme – bud na pánvičce nebo v troubě. V okamžiku, kdy začne jejich slupka praskat a tmavnout, vypneme troubu nebo je sundáme z pánvičky a nasypeme je do utěrky.
- V utěrce oříšky promneme a tím sloupneme slupku. Já to dělám venku, protože i když se snažím, mám slupky v celé kuchyni….
- Druhý den nejprve rozmixujeme datle. Vznikne nám datlová pasta, do které přidáme zbývající suroviny.
- Opět vše rozmixujeme do hladké hmoty.
- Nutelu plníme skleniček a uchováme v lednici. Někdy je dobré použít zámek :-DDDD
Poznámka:
- Na mixování je dobré použít výkonný mixer nebo „food procesor“.
- Pokud byste během mixování datlí slyšeli podivný „tvrdý“ zvuk, tak tam zůstala zapomenutá pecka. Je nutné ji vyndat. Jinak Vám zničí celou nutelu.