Slaná granola
Posted On 30. 9. 2023
Sladkou granolu dělám minimálně dvakrát do měsíce a to ne v malé dávce. Ale nyní, jak děti rostou, roste i obliba slané granoly. Je skvělým doplňkem salátů a krémových polévek. Já osobně ji miluji nasypanou na pokrájených rajčatech prokládaných lučinou a posypaných bazalkou :-). Dá se skladovat v uzavřených sklenicích. Ale samozřejmě čím dříve se sní, tím lépe. Přece jen obsahuje více tuku, jak v ořeších, tak i přidaný k vločkám, který podléhá žluknutí při nesprávném skladování.
Suroviny na 500 g granoly:
- 200 g ovesných vloček (i bezlepkových)
- 130 g ořechů (zvolit si můžete v různých kombinacích nebo jen jedny: lískové, vlašské, kešu, pekanové )
- 100 g dýňových semínek
- 70 g slunečnicových semínek
- 2 PL černého sezamu
Suroviny na marinádu:
- 90 ml olivového oleje
- 1 polévková lžíce sójové omáčky (ideálně Shoyu nebo Tamari-u bezlepkové varianty)
- 1 polévková lžíce rýžového sirupu/javorového sirupu/medu
- 1 zarovnaná čajová lžička soli
- 1 bílek
- Libovolně koření – provensálské, kořenící směs „Selské brambory“, směs „Dobrá nálada“…..
Postup přípravy:
- Troubu si vyhřejeme na 170°C.
- Připravíme marinádu smícháním všech surovin a vmícháme do ní ovesné vločky.
- Ořechy nahrubo posekáme, smícháme se semínky.
- Poté je vsypeme k vločkám a promícháme.
- Směs rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení.
- Vložíme do trouby a pečeme přibližně 15-20 minut.
- V polovině pečení doporučuji granolu promíchat.
- Po vychladnutí ji můžete skladovat v uzavřených sklenicích.