Slaná semínka
Posted On 30. 8. 2018
Také máte občas chuť na něco…. a vlastně ani nevíte na co….
Mně v tomto případě pomáhají tato slaná pražená semínka. Jím je nejen když mě honí mlsná. ? Mám je ráda nasypané na rýži, polévce, salátech,… Nebo je nosím sebou v krabičce, když jdu na delší výlety, kdy mně poslouží jako zdroj energie a soli, protože se na jejich dochucení používají kvalitní makrobiotické sojové omáčky.
Určitě je zkuste, protože u nás se o ně pereme ?
Suroviny:
- 300 g slunečnicových semínek
- 200 g dýňových semínek
- 50 sojové omáčky Shoyu nebo Tamari
Postup přípravy:
- Semínka opražíme na pánvi, na sucho, bez přidání oleje.
- Jakmile začnou růžovět, nalijeme do pánve sojovou omáčku.
- Pořádně promícháme a počkáme, až se sojová omáčka obalí na semínka.
- Ihned stáhneme z plotny, aby se sojová omáčka nepřipálila, semínka by zhořkla.
- Necháme vychladnout.
Poznámka:
Pro teplenou úpravu se používá sojová omáčka Shoyu. Tamari obsahuje živé enzymy, které se vysokou teplotou ničí. Ale pokud řešíme obsah lepku, musíme použít Tamari i na tepelné zpracování. Sojová omáčka Shoyu totiž obsahuje lepek.
6 Comments
Dobrý den,
děkuji za Vaše stránky!! Dotaz- zkoušela jste i jiné druhy semínek? A jak dlouho vydrží/tedy pokud se asi dříve nesnědí,co/
Heký den, Lenko,
zkoušela jsem i blnašírované mandle. U nich mi ale více chutná úprava, když se namísto sojové omáčky použije umeocet. Ta kyselá chuť umeoctu se odpaří a blanšírované mandle se jemně obalí solí, která je v umeoctu obsažená. Je to výborné a najsou tak těžké na trávení, protože se nepraží v oleji jako běžné slané mandle.:-)
JAk dlouho takto upravená semínka vydží nemohu říci. Dělám rovnou dávku z kila semínek a vydrží nám maximálně 3 týdny, protože je děti sní. Ale když budete takto upravená semínka skladovat v suchu a chladu, měla by vydržet klidně 2-3 měsíce.
děkuji za odpověď…a mandle bez slupky?
Ano, blanšírované mandle, bez slupky:-)
Dobrý den, dělala jsem podle vás chlebík a moc se mi povedl. Yaujal mě tento recept, protože hned po vánocích jsem v podstatě rozežraná, takže bych ráda zkusila tyto oříšky. Myslíte, že mohu vzměnit sojovku za kokosové aminos? Což je náhražka sojovky.
Dobrý den, Soňo,
bohužel Vám asi neporadím. Já kokosové aminos neznám. Ale mužete si malou část semínek opražit na pánvi, zalít kokosovým aminos, a pokud to bude vyhovovat vašim chutím, dodělat si větší část semínek. Já bych postupovala stejně, kdybych zkoušela něco nového. 🙂