Slunečnicové placičky
Podle kalendáře tu máme květen. Zatím to tak úplně nevypadá, ale hezké a teplé počasí přijde, ostatně jako každý rok. Věřím v moudrost přírody ?.
Začne nám období výletů, večerní posezení s přáteli,…Tyto placičky jsou naprosto skvělé na takovéto akce.
Výborné jsou:
- se zeleninou a tzatziki
- luštěninovou pomazánkou jako rychlé a zdravé pohoštění.
Jejich samotná příprava je jednoduchá, jen sušení trvá déle. Doporučuji připravit větší množství a nechat je sušit třeba na sluníčku (až bude velké teplo ?) poskládané na roštu. Přirozené sušení zachovává významné množství vitamínů, enzymů a minerálů, které pečením zanikají
Tento recept a další můžete najít v květnovém vydání časopisu Joga Dnes.
Suroviny:
- 300 g slunečnicových semínek
- 100 g lněného semínka
- 50 g lněného semínka namletého
- 50 g černého sezamu
- 2 PL lahůdkového droždí (vynecháme u bezlepkové varianty)
- 1 ČL koření garam masala
- 1ČL drcené černuchy (černého kmínu)
- 2 ČL sušeného česneku
- 2 ČL soli
- 170 ml vody
Postup přípravy:
- Slunečnicová semínka namočíme přes noc do vody.
- Druhý den namáčecí vodu vylijeme a přidáme vodu čerstvou (170 ml).
- Vše rozmixujeme na hrubší hmotu.
- Do směsi přidáme celé i mleté lněné semínko, černý sezam, koření a sůl.
- Vytvoříme placičky, které sušíme při 40°-50°C asi 1 den. Dají se též sušit na letním sluníčku.
Poznámka:
- Lněné semínko se dá namlet v mlýnku na kávu či na obilí.
- Chceme-li mít placičky v bezlepkové variantě, vynecháme lahůdkové droždí.
Tip: Chceme-li mít placičky dvojí chuti, rozdělíme těsto a do jedné poloviny přidáme 4 PL rajčatové omáčky a drcenou saturejku.