Špenátové palačinky
Barevnost pozimních plodů mě fascinuje… pomazánky z červené řepy a žuto-oranžové dýně ještě lépe vyniknou v těchto zelených špenátových palačinkách. V receptu nepoužívám mléko ani rostlinné mléko, jen obyčejnou vodu a palčinky jsou výborné. Co ale hraje v jejich chuti důležitou roli je, že si pohankovou mouku melu sama doma na kamenném mlýnku z pohankových krup těsně před tím, než začnu dělat těsto. Z palačinek pak pohanka není cíti narozdíl od mouky, kterou si přinesete z obchodu.
Suroviny na 10 palačinek o průměru 26 cm:
- 500 ml vody
- 280 g čerstvé pohankové mouky
- 80 g čerstvého špenátu (část špenátu můžete nahradit česnekem medvědím)
- 2 domácí vajíčka nebo 2 PL čerstvě namletého lněného semínka
- ½ ČL soli
- Ghí (přepuštěné máslo) na smažení palačinek
Postup přípravy:
- Všechny suroviny dáme do mixeru a rozmixujeme na jemné těsto. Necháme 15 minut odstát.
- Na vymazané pánvi smažíme tenké palačinky, které plníme náplní.
Důležité:
- Pokud vám vadí příchuť pohankové mouky, zkuste si ji namlet na mlýnku na mouku. Ke mletí pohanky používám celou pohanku. Čerstvě připravená pohanková mouka nemá tak výraznou chuťovou stopu.
- Nedoporučuji připravovat pohankovou mouku z pohanky lámanky. Ta je již zpracovaná, zrno porušené a tím tuky v klíčku podléhají oxidačním procesům, tj mouka nebude mít jemnou pohankovou příchuť, ale bude více cítit pohankou a samozřejmě, že jakékoli zpracování pohanky a jiných obilovin je na úkor jejich kvality. Vždy doporučuji k přípravě mouky a i doma k uskladnění požívat CELÉ zrno- pohanku kroupy, ne lámanku!
- Pohankovou mouku lze nahradit ječnou moukou nebo špaldovou.
Poznámka:
ve veganské podobě nahradíme vejce lněným semínkem. Pak je velmi důležité, aby hotové těsto odpočívalo minimálně těch 15 minut. Ideálně 30 minut i déle. Na smažení palačinek použijte olej nebo kokosový tuk.
Palačinky plníme různými pomazánkami:
- Pomazánka z červené řepy
- Kešu žervé s koprem (vegan)
- Balkánem s česnekem
- Mrkvovou nebo dýňovou pomazánkou
- S tofu plňkou a rajčaty (vegan)
Pomazánka z červené řepy
Suroviny na 4 palačinky:
- 160 g pečené červené řepy
- 60 g vlašských ořechů
- 50 g lučiny bez příchutě
- 20 g křenu
- 1 ČL citronové šťávy nebo umeocta
- sůl
Postup přípravy:
- Křen a řepu oloupeme a nastrouháme na jemno.
- Vlašské ořechy rozmixujeme na jemno.
- Všechny suroviny smícháme a dochutíme citronovou šťávou/umeoctem a solí.