Salát z černé čočky a červené řepy
Tento skvělý salát můžeme konzumovat jak teplý (červenou řepu i čočku nenecháme vychladnout), tak studený. Ve studené variantě případě spíše jako přílohu, než hlavní jídlo. Hodí se i do odlehčeného jarního stravování....
Sezamovo-ořechové kuličky
Zima - letos sice bez sněhu, bez té její bílé čistoty a většího ticha. Škoda... Ale i tak platí, že zimní chlad omezuje veškerou aktivitu a pozastavuje růst. V přírodě vše utichlo a odpočívá, ideálně pod sněhovou peřinou. I my bychom si měli dopřát odpočinek, zvolnění a výživný spánek, protože...
Rizoto z ječných krup a ze slzovky
Tentokrát jeden recept z kategorie - funkční a léčivé. Toto rizoto posiluje slezinu, odvádí vlhkost, vyživuje žaludek. Více o tom, jak působí potraviny v našem těle se dozvíte na mých kurzech, které se snažím dělat v malé skupince, aby byl čas a prostor věnovat se účastníkům individuálně. ...
Kyselo
Je to polévka ze žitného kvasu, ze kterého se dříve pekly žitné kváskové chleby, ale i chleby pšeničné, než ho z pekařství vytlačily kvasnice😩. Kdo má doma žitný kvásek, stačí ho namnožit a druhý den uvařit kyselo nebo takto zdělat přebytky kvásku :-). Už to, že se polévka...
Cizrnové rizoto
Tento recept je náplň z receptu “zapečená plněná dýně” a lze ho různě měnit dle dostupných surovin. Některé tipy jsou uvedeny dole pod receptem. Dělám-li recept s cizrnou, nepřidávám již košťálovou zeleninu (květák, brokolice), protože se mi to hůře tráví. Ale komu to nedělá problém, pak právě brokolice přidaná...