Svatomartinské rohlíčky
Posted On 12. 11. 2023
I u nás doma, velmi zřídka, ale na svatého Martina se jim nedá ubránit 😀 Naprostá klasika, hodně másla, křehké těsto s trochou kvasnic, které zajistí, že je těsto nadýchanější. Snědí se hned. 🙂
Suroviny na 24 rohlíčků:
- 200 g změklého másla
- 150 g hladké mouky
- 100 g ječné mouky
- 1 polévková lžíce mléka
- 1 vejce
Suroviny na kvásekKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More:
- 10 g kvasnic
- 1 čajová lžička třtinového cukru
- 1 čajová lžička mléka
Suroviny na ořechovou náplň:
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 140 ml mléka
- 100 g moučkového cukru (připravuji si ho doma z třtinového cukru v mlýnku na kávu)
- 2 polévkové lžíce rumu
- 1 bílek
- Špetka skořice
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravíme ořechovou náplň. Ideálně den předen.
- Ořechy pomeleme nebo rozmixujeme v mixeru. Při mixování opatrně, abyste si nevytvořili ořechové máslo. Chce to dělat po menších dávkách v malém ručním mixeru.
- Všechny suroviny na náplň smícháme v kastrůlku a krátce povaříme.
- Necháme zcela vychladnout.
- Příprava těsta trvá cca 1,5 hodny, tak začněte náplní a dejte ji buď ven (na svatého Martina by již měla být zima) nebo do ledničky vychladnout.
- Na přípravu těsta začněte kváskem. Lžičkou rozetřete kvasnice s cukrem, přidejte lžičku mléka a nechte v malé misce vzejít kvásekKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More.
- Po vzejití kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More si odvažte mouku, změklé máslo, přidejte mléko, vajíčko a kvásekKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More, Zamíchejte v hladké těsto. Zabalte do sáčku nebo potravinářské folie a nechte jednu hodinu v chladu odpočinout.
- Odpočinuté těsto rozdělte na tři stejné díly. Dva nechte v ledničce, ten třetí vyjměte, rozválejte na kruh a rozdělte na 8 stejných kruhových výsečí. Prostě jako když krájíte pizzu.
- Na nejširší stranu vložte váleček z náplně a rolujte ke špičce. Po srolování rohlíček lehce zahněte – jako podkova koně svatého Martina.
- Klademe na plech vyložený pečícím papírem.
- Stejně pokračujeme s ostatními těsty v lednice.
- Až si budete brát poslední díl těsta z lednice, doporučuji si zapnout troubu na 170°C.
- Hotové rohlíčky vložíme do vyhřáté trouby na 170°C pečeme cca 20 minut – horní a dolní pečení.