Tapiokový pudink
Posted On 26. 5. 2020
Toto je druhý recept z pořadu Sama doma vysílaného dne 26.5.2020. Tapiokový pudink se připravuje z tapiokových perel, což je druh škrobu z manioku. Je to recept převážně pro ty z Vás, kteří máte rádi různé druhy pudinků, ať se jedná o klasický, chia pudink nebo například z rýžového mléka.
Pudink ze škrobu manioku jsem zvolila proto, že neobsahuje lepek a stabilizuje krevní cukr. Bobulovité ovoce je též použito záměrně, protože má afinitu k dráze jater. V případě DNY nebo revmatoidní artritidy je vhodné použít třešně nebo višně.
Suroviny na 4 porce:
- 120 ml tapiokových perel
- 360 ml vody
- 360 ml kokosového mléka nebo rýžového mléka
- Med nebo javorový sirup na doslazení
- Špetka soli
- Volitelně – špetka skořice nebo citronové kůry
Postup přípravy:
- Tapiokové perly promyjeme pod studenou vodou.
- Vložíme do mísy a zalijeme trojnásobným množstvím vody. Necháme nabobtnat minimálně 5 hodin, ideálně přes noc.
- Nabobtnané perly dáme do hrnce, přilijeme kokosové mléko a přidáme špetku soli.
- Vaříme za STÁLÉHO MÍCHÁNÍ dokud nezačnou být perly průhledné a pudink začne houstnout.
- Hotový pudink osladíme medem nebo javorový sirupem a nalijeme do skleniček.
- Kdo chce může do hotového pudinku vmíchat trochu nastrouhané citronové kůry nebo špetku skořice.
Ovocná vrstva
Suroviny:
- 400 ml drobného bobulového ovoce (maliny, jahody, borůvky, ostružiny)
- 2 PL chia semínek
- Med, javorový sirup nebo datlový sirup
Postup přípravy:
- Ovoce rozmačkáme vidličkou, dle potřeby osladíme (někdy není vůbec třeba ovoce sladit) a vmícháme chia semínka.
- Ovocnou vrstvu klademe na dno pohárků a na ni nalijeme tapiokový pudink.
- Pudink zdobíme čerstvým ovocem, konopnými semínky nebo jinými ořechy.
Poznámka:
- Pudink můžete uvařit bez oslazení a před konzumací ho můžeme dochutit medem, datlovým nebo javorovým sirupem.
- Mějte na paměti, že tapiokové perly se 7x zvětší, proto buďtě opatrní s množstvím, které si předem namočíte. Ať to během vaření není jako v pohádce „Hrnečku vař“ 🙂
9 Comments
Prosím ty perličky z vody scedíte, nebo přelijete i s vodou a přidáte mléko??? Moc děkuji
Dobrý den, Michaelo,
voda, ve které se tapiokové perly namáčely, se necedí. Do namočených tapiokových perel a zbytku vody přilejete kokosové mléko a společně uvaříte za stálého míchání do zprůsvitnění perel a do hustoty pudinku.
Moc děkuji, povedl se 😘
CommentDobry den,pokud mam uvareno hodne,da se zmrazit?Diky
Dobrý den, předně se omlouvám za velmi pozdní odpověď. Bohužel jsem komentář přehlédla:-(.
Má odpověď nebude aktuální, ale po pravdě jsem zamražení nezkoušela a asi bych neměla odvahu tento pudink mrazit. Ale opravdu nevím. Snad někdo přidá komentář se svou zkušeností.
Výborný, děkuji vám za recept..
Přidávám si do svých oblíbených receptů.
Děkuju!
Držím se přesně receptu, promyju, nechám dlouho bobtnat a po cca deseti minutach staleho michani na středním stupni se mi z toho pokaždé udělá kaše, žádná pudingová struktura s gelovými perlami…:( co s tím, prosím?
Hezký den, paní Martino,
nevím, jakou máte velikost tapiiokových perel. Ty větší se hodně rozvářejí a v hotovém „pudinku“ nezůstane patrná jejich struktura. Ale po pravdě, vlastně nevím, proč se tomu říká pudink. Zřejmě proto, že jde o vaření škrobu v tekutině a tak se připravuje pudink. Výsledný tapiokový „pudink“ je spíše bližší hustší kaši než pudinku. Kaše se připravuje vařením obilovin, kdežto pudink vařením škrobu a tapiokové perly jsou škrob.
Zkuste menší perly a výsledný recept najdete u mě na instagramu jako reels. Třeba to máte uvařené stejně jako já.