Tvarohová bábovka
Posted On 23. 10. 2023
Přišel podzim a s ním i má pravidelná sladká vlna. 🙂 Tuto bábovku peču v různých obměnách – s oříšky, kousky čokolády, část těsta obarvím kakaem…. Její velkou výhodou je, že je dlouho vláčná.
Těsto občas naliji na plech, posypu ovocem, pokladu plátky mandlí a je z toho rázem ovocný koláč:-DD
Suroviny:
- 250 g ječné mouky
- 250 g tvarohu (tučný nebo polotučný, ve vaničce)
- 200 g třtinového cukru
- 10 PL oleje
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 5 PL vody
- 1 ČL sody – vrchovatá
- Citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
Potup přípravy:
- Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny.
- Postupně zašleháváme vodu a olej. Přistrouháme citronovou kůru.
- Troubu zapneme na 170 °C.
- V míse smícháme mouku a sodu.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- Do žloutkové směsi vmícháme tvaroh, připravenou mouku a zamícháme. Opatrně vmícháme tuhý sníh.
- Těsto navrstvíme do vymazané a vysypané formy na bábovku, vložíme do trouby a pečeme cca 50 minut. Stupeň propečení kontrolujeme špejlí.
4 Comments
Dobrý den, prosím, jaký olej je nejlepší použít? Děkuji
Hezký den, Jano,
já používám olivový olej. Směsovým se vyhýbám a slunečnicový doma téměř nepoužívám pro nepříznivý poměr omega 6: omega 3 NMK. Ještě je skvělý “řepkoliva olej” od Lozano Červenka.
Dobrý večer, tvaroh mám použít jaký, obsah tuku, balení.
Děkuji
Dobrý večer, tvaroh můžete použít tučný nebo polotučný ve vaničce či kelímku.