Zeleninová polévka s kokosovým mlékem

Vypadá to, že už k nám dorazí teplejší počasí. Když začne být teplo, mám ráda lehká jídla. Polévka v létě může být buď součástí oběda nebo jen jako lehká večeře, když jsou úmorná vedra. Doplněná klíčky má osvěžující povahu.

Suroviny:

  • 1 PL olivového oleje/ghí
  • 1 červená cibule
  • 300 g mrkve nakrájené na kolečka
  • 200 cukety
  • 200 g vodnice/tuřínu
  • 150 g řapíkatého celeru
  • 100 g červené čočky
  • 3 rajčata
  • 2 bobkové listy
  • 1 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1-2 ČL soli
  • 1ČL koření garam masala
  • špetka kurkumy

Postup přípravy:

  1. Cibuli nakrájíme najemno, mrkev, vodnici/tuřín a cuketu na kostičky. Rajčata na čtvrtiny.
  2. Na oleji/ghí osmažíme cibuli do zlatova, lehce přesmahneme bobkové listy, přidáme koření a necháme ho chvilku rozvonět na oleji.
  3. Přidáme mrkev, vodnici/tuřín, cuketu, řapíkatý celer, rajčata a červenou čočku. Krátce orestujeme.
  4. Přilijeme vodu nebo zeleninový vývar, osolíme a uvedeme k varu.
  5. Po změknutí zeleniny z polévky vyndáme bobkové listy.
  6. Jednu třetinu polévky odebereme a rozmixujeme.
  7. Rozmixovanou část vlijeme zpět do polévky, dochutíme solí a zjemníme kokosovým mlékem.
  8. Na talíři zdobíme klíčky.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *