Zeleninová polévka s kokosovým mlékem
Posted On 14. 5. 2017
Vypadá to, že už k nám dorazí teplejší počasí. Když začne být teplo, mám ráda lehká jídla. Polévka v létě může být buď součástí oběda nebo jen jako lehká večeře, když jsou úmorná vedra. Doplněná klíčky má osvěžující povahu.
Suroviny:
- 1 PL olivového oleje/ghí
- 1 červená cibule
- 300 g mrkve nakrájené na kolečka
- 200 cukety
- 200 g vodnice/tuřínu
- 150 g řapíkatého celeru
- 100 g červené čočky
- 3 rajčata
- 2 bobkové listy
- 1 l vody nebo zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- 1-2 ČL soli
- 1ČL koření garam masala
- špetka kurkumy
Postup přípravy:
- Cibuli nakrájíme najemno, mrkev, vodnici/tuřín a cuketu na kostičky. Rajčata na čtvrtiny.
- Na oleji/ghí osmažíme cibuli do zlatova, lehce přesmahneme bobkové listy, přidáme koření a necháme ho chvilku rozvonět na oleji.
- Přidáme mrkev, vodnici/tuřín, cuketu, řapíkatý celer, rajčata a červenou čočku. Krátce orestujeme.
- Přilijeme vodu nebo zeleninový vývar, osolíme a uvedeme k varu.
- Po změknutí zeleniny z polévky vyndáme bobkové listy.
- Jednu třetinu polévky odebereme a rozmixujeme.
- Rozmixovanou část vlijeme zpět do polévky, dochutíme solí a zjemníme kokosovým mlékem.
- Na talíři zdobíme klíčky.