Zelňačka s tempehem
Posted On 23. 1. 2019
Další z výživných polévek, které vařím od podzimu do začátku jara. V létě na ni chuť nemám.
Tento recept je také z vysílání pořadu Sama doma ze dne 22.1.2019
A zelí se dříve konzumovalo hlavně v zimě (leden-únor) a to z několika důvodů:
- naši předci neměli supermarkety, aby si koupili zeleninu, jaká je napadla
- ve sklepě měli tak akorát zelí a kořenovou zeleninu, kysané zelí (nejlepší a tenkrát téměř jediný zdroj vitamínu C v zimě) a ve spíži fazole
Z pohledu celostní medicíny zelí má tyto vlastnosti:
- zlepšuje trávení
- zvlhčuje střeva (tj. urychluje krok na stolici)
- v kombinaci s česnekem pomáhá tělo zbavovat červů
- má výborné účinky při léčbě vředů – několikrát denně nalačno vypijeme hrneček čerstvé zelné šťávy nejméně po dobu 3 týdnů
- má vysoký obsah síry, která pomáhá v čištění krve
- kysané zelí – zlepšuje peristaltiku, obsahuje vysoké množství vitamínu C a harmonizuje střevní biom svými enzymy a probiotickými kulturami
Poznámka:
Kysané zelí je nutné si vyrobit. Pokud si ho zakoupíte, bude buď konzervované sorbany nebo pasterované. Obojí není dobré, ničí to obsahu enzymů a vitamínů v zelí. Konzervované zelí ještě ke všemu obsahuje přídatné látky „E“.
Suroviny na 4 porce:
- 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
- 300 g bílého zelí
- 1 hrnek kysaného zelí
- 200 g uzeného tempehu
- 1 cibule – nakrájet najemno
- 2-3 PL ghí/oleje
- 2-3 PL pohankové/ječné mouky na zahuštění
- 2-3 bobkové listy
- 1 ČL kmínu
- 1 ČL sladké papriky
- ½ – 1 ČL soli
- Brambor/ kedlubna nebo tuřín (v množství 1 kedlubny)
- umeocet
- ovesná smetana
Postup přípravy:
- Na oleji orestujeme cibulku dozlatova.
- Přidáme pokrájený uzený tempeh, také lehce orestujeme.
- Přidáme bobkový list, sladkou papriku a lehce osmahneme, abychom ji nespálili. Při delším smažení mletá paprika hořkne.
- Do hrnce vložíme očištěné nakrájené brambory/kedlubnu/tuřín a přisypeme kmín.
- Zaprášíme moukou a vložíme pokrájené zelí.
- Zalijeme horkou vodou nebo vývarem, osolíme.
- Vaříme 15-20 minut, dokud zelí nezměkne.
- Vložíme kysané zelí a podle potřeby osolíme nebo dochutíme umeoctem.
Tip na servírování:
- Můžeme zjemnit ovesnou smetanou.
- Podáváme s celerovým špekem a žitným kváskovým chlebem.
Poznámka:
- Pro veganskou variantu a při bezlaktozové dietě použijeme namísto ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". olej.
- Při bezlepkové dietě nebudeme zjemňovat polévku ovesnou smetanou, ale můžeme použít třeba rýžovou. K zahuštění polévky použijeme pohankovou mouku.